Zo kan jij zelf energie besparen!

Heb je een eigen woning (huis, appartement, stacaravan, woonboot) dan heb je vaak te maken met energie. Wanneer je energie verbruikt, kost dat geld en maak je deel uit van de voetprint die we als mensen creëren op deze aarde. Het niet gebruiken van energie is vooralsnog onmogelijk, maar je kan wel aanzienlijk op verschillende manieren energie besparen. In deze blog leggen we je uit hoe jij gemakkelijk kan besparen waardoor je kosten lager zijn en je minder milieuvervuilend bent.

Gebruik ledlampen

Het gebruik van ledlampen zorgt ervoor dat je een stuk minder energie verbruikt. Verlichting is namelijk de grootste stroomverbruiker in een woning. Het vervangen van gloeilampen door ledlampen kan je zo de helft is kosten schelen. Er is veel keuze aan led binnenverlichting, waardoor er altijd wel wat te vinden is voor jou in huis.

Was wat graden lager

Op 30 graden wassen is de helft goedkoper dan 60 graden wassen. Wasmachines gebruiken de meeste energie om water te verwarmen. Daarom kan een koudere wasmachine veel elektriciteit besparen. Om vuile kleding op een lagere temperatuur te reinigen, moet je ze langer wassen. Dit is de reden waarom het schoonmaken op eco-stand meestal langer duurt dan normale programma’s.

Daarnaast kan je besparen door geen droger aan te gebruiken. Je bespaard dan zowel kosten in energieverbruik als aanschafkosten. Gebruik in plaats van een droger een wasrek of waslijn.

Schakel alles, helemaal uit

Ga je een dagje, weekendje of op vakantie? Dan is het slim om al je apparaten helemaal uit te schakelen. Dit kan je gemakkelijk doe door bijvoorbeeld je stekkerblog uit te schakelen. Hiermee zorg je ervoor dat er geen onnodige stroom verloren gaat (bijvoorbeeld kleine lampjes te aan blijven, apparaten die constant opzoek zijn naar nieuwe verbinding/updates etc.).

Goed isoleren

Een tip die ervoor zorgt dat je uiteindelijk minder energie hoeft te gebruiken. Bij het isoleren van je woning kan je denken aan goed isoleermateriaal. Daarnaast kan je ook de volgende tips gebruiken:

  • Tochtstrips plaatsen bij deuren
  • Gordijnen niet over de verwarming laten hangen
  • gordijnen dicht houden bij koude dagen
  • radiatorfolie op de muur of radiator plakken

Wist je dat je bij elke graad van warmteverlies jaarlijks gemiddeld maar liefst 7% op de energiekosten kunt besparen? Als het koud is, heb je vaak de verleiding om de thermostaat instellen op een temperatuur die hoger is dan normaal. Het dragen van een lekker warme trui of dikkere sokken geeft echter meestal hetzelfde effect. Daarom raden wij aan dit eerst te proberen voordat je de verwarming direct hoger zet.

Geef een reactie