Online les geven

Afgelopen schooljaar stonden veel scholen op hun kop. De scholen moesten dicht en er moest online les gegeven worden. Voor de een klonk dit als wat leuks maar voor velen was dit flink schrikken. We leefde al in een digitaal tijdperk maar op heel veel scholen werd er alsnog gewoon uit boeken en schriften les gegeven. En zeker voor de wat lagere groepen is dit online les geven nog wel eens lastig. Maar het is nu eenmaal zoals het is en er is weinig aan te doen. Het is te hopen voor alle kinderen dat de scholen weer snel open mogen en dat het leven weer wat normaler wordt. Digitaal lesmateriaal heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Hier staan ze op een rijtje.

Voordelen

Als eerst zorgt het gebruik van digitaal lesmateriaal, zoals educatieve apps, ervoor dat leerlingen worden voorbereidt op het digitale tijdperk. Met digitaal lesmateriaal kunnen alle leerlingen les krijgen op hun eigen niveau; de lessen kunnen namelijk op maat gemaakt worden. Digitale lessen zijn actueler dan lessen die met behulp van een boek – dat wellicht al een paar jaar oud is – worden gegeven. Digitaal lesgeven scheelt voor de docenten veel nakijkwerk. De resultaten van opdrachten die online gemaakt zijn kun je veel makkelijker monitoren. Bij digitaal lesmateriaal is ook ondersteuning door middel van afbeeldingen en filmpjes gemakkelijk mogelijk. Dit zorgt voor meer afwisseling in de lesstof. Het leren met behulp van filmpjes zorgt volgens onderzoek bovendien voor hogere cijfers en meer concentratie. En met digitaal lesmateriaal kun je kinderen door middel van spelletjes motiveren om te leren. Dit wordt ook wel gamificatie genoemd.

Nadelen

Een groot nadeel van online lesgeven is dat het moeilijker is om te controleren of leerlingen ook écht met hun schoolopdracht bezig zijn. Sociale media en surfen op het internet kunnen voor afleiding zorgen. De voorbereiding van digitale lessen kan meer tijd kosten, doordat je je als docent telkens moet verdiepen in nieuwe tools en apps en dat moet jij zelf dan ook maar net begrijpen. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen informatie beter en effectiever kunnen verwerken als ze lezen van papier in plaats van van een scherm. Dit verschilt per leerling maar over het algemeen geldt dit zo. Een Examentraining is voor examenleerlingen bijvoorbeeld ook lastiger online dan op papier. En het laatste grote nadeel is dat je altijd afhankelijk bent van het internet. Ligt het internet er net uit als je een online toets moet geven of is het zo traag dat de kinderen je niet goed kunnen verstaan? Dat is natuurlijk super irritant. Daarom is goed internet op jouw school of thuis ook noodzakelijk.

Geef een antwoord