Meet de fitheid van je gehoor online

Voor veel mensen is het op dit moment lastig om naar een audicien te gaan om hun gehoor te laten testen. Maar wist je dat het ook mogelijk is om online gehoortesten te doen? Deze testen op verschillende manieren wat de fitheid van je gehoor is. Ik heb er een aantal gedaan en vertel je in deze blog mijn ervaring.

Gehoor bij harde omgevingsgeluiden

De eerste test die ik deed is een gehoortest die test of je woorden kunt verstaan ondanks lawaai op de achtergrond. Het is de bedoeling dat je de test afneemt met een hoofdtelefoon die is afgesteld op een comfortabele geluidsstand. Door een hoofdtelefoon te gebruiken test je namelijk zowel je linker als je rechteroor.

Je moet eerst een aantal vragen invullen over je leeftijd en of je bijvoorbeeld last hebt van een ziekte of gehoorschade. Vervolgens begint de test. Je krijgt een aantal woorden te horen en dan nummers, altijd in groepjes van drie, terwijl het achtergrondgeluid steeds verandert. Je moet daarna aangegeven wat je hoorde door dit aan te geven met behulp van pictogrammen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je woorden mist doordat je even niet aan het opletten was. In dat geval kun je het bandje opnieuw laten afspelen.

In deze test scoorde ik best goed en ik geloof wel dat je hiermee kunt inschatten hoe gehoor is. Wanneer je een lage score hebt krijg je een advies.

Horen van pieptonen

De volgende test die ik deed was een test met pieptonen. Ook hier worden er eerst een aantal vragen gesteld over je leeftijd en of je normaal problemen ondervind met horen. Daarbij moet je ook bij deze test een hoofdtelefoon gebruiken. Daarna kreeg je voor zowel je rechteroor als je linkeroor een aantal piepjes te horen op een bepaalde frequentie. Je moet dan het geluid zodanig aanpassen dat je de piep nog net kunt horen.

Mijn gehoor bleek vanuit deze gehoortest net als de andere test goed te zijn. Wel kon deze testuitslag aangeven dat mijn rechteroor een bepaalde toonhoogte niet helemaal goed kon horen. Best interessant dus om een keer online te testen!

Een officiële gehoortest bij een audicien

Deze testen zijn echter geen vervanging voor een oordeel van een audicien. Laat daarom wanneer je denkt gehoorverlies te hebben altijd je gehoor testen door een audicien. Ook dit kan gewoon vanuit je vertrouwde omgeving. Je kunt namelijk een audicien aan huis laten komen. Dat scheelt gedoe met reizen en je kunt direct ervaren hoe een eventueel gehoortoestel is in de geluidsomgeving die je gewend bent.

Geef een antwoord